Good Night White Pride?

Lørdag den 6. februar afholdtes den venstreekstremistiske demonstration, Good Night White Pride, i Århus. Demonstrationen var et sidste desperat forsøg på at genvinde det politiske terræn, som AntiRacistisk Netværk (ARN) og deres allierede i Antifascistisk Aktion har tabt til byens nationale miljø. Henover sommeren 2009 gik det nemlig omsider op for dem, at de er uønskede i Århus, påtrods af at de har nydt stor opbakning og støtte fra officiel side.

Good Night White Pride

Selve demonstrationen må siges at have været en fiasko for AFA. Forbløffede og skræmte tilskuere fik endnu engang lov til at overvære disse mere eller mindre maskerede demonstranters opfattelse af tolerance og medmenneskelighed, da en 10-12 demonstranter brød ud af flokken og overfaldt en fotograf, Uriaspostens redaktør Kim Møller, og dennes ven midt på gaden. Overfaldet blev af flere vidner beskrevet som særdeles brutalt, idet AFA anvendte flasker som slagvåben. Ydermere fravristede de Kim Møller hans kamera, som dog blev fundet igen længere nede af vejen. Overfaldsmændene smadrede kameraet, men ingen af dem havde tilsyneladende fået den tanke at fjerne kameraets hukommelseskort, hvorfor Kim Møller da også sidenhen kunne offentliggøre billederne af de venstreekstreme demonstranter på sin blog – efter at han og hans ven havde været en tur på skadestuen.

Politiet meddelte senere, at de havde tilbageholdt 12 demonstranter “administrativt”.

På trods af de mange voldsomme og delvist maskerede demonstranters tilstedeværelse, valgte pressen kort efter demonstrationens afslutning at betegne den som “en fredelig manifestation”. Hvor mange mennesker der skal overfaldes og berøves, og hvor megen hærværk der skal begås, før pressen vælger at kalde den for “ufredelig” står hen i det uvisse. Indtil videre er det kun Politiken, der har omtalt det røveriske overfald på Kim Møller og hans ven.

En del større medieopmærksomhed fik det efterfølgende optrin, som ved 21:30-tiden skete i det Århusianske “latinerkvarter”. Her blev 2 tilbageværende demonstrationsdeltagere passet op af en gruppe yngre mænd, som tildelte dem flere slag og spark. Politiet anholdt senere en gruppe, som de betegnede som “tilhørende det nationale miljø”. De blev dog alle løsladt kort efter uden sigtelse, da der var tvivl om, hvorvidt det virkelig havde været disse, der stod bag overfaldet.

I tiden op til overfaldet på de 2 tilbageblevne AFA-demonstranter havde der i Århus byliv hersket en ophidset stemning. I provinsen bryder man sig ikke meget om spraglede ballademagere, og snakken om den voldsomme demonstration – og ikke mindst om overfaldet på Kim Møller – kan have været med til at oppiske en stemning.

Som det indledningsvist blev skrevet, så blev dagen en fiasko for AFA. Den stort opsatte demonstration tiltrak kun nogle få hundrede deltagere, og som sædvanligt lykkedes det dem alle at tiltrække sig negativ opmærksomhed. AFA må skuffet notere sig, at også denne modoffensiv i Århus har slået fejl. De har forspildt den lille chance, de havde, til at vække befolkningens sympati og etablere en lokal modstand imod de nationale kræfter i Århus.

Her fra DNF skal vi afslutningsvist sende de bedste lykønskninger til Kim Møller, hans ven og hans familie.