Helle Thorning ønsker at Tyrkiet bliver medlem af EU

Tyrkiet 2I forbindelse med den tyrkiske præsident Abdullah Gül’s besøg i Danmark har Statsminister Helle Thorning Schmidt oplyst, at hun ønsker at Tyrkiet bliver medlem af EU. Statsministeren sagde:
“Jeg har igen bekræftet Danmarks støtte til perspektivet for et EU-medlemskab til Tyrkiet. Indlemmelsesdiskussioner udgør de bedste rammer for en dialog om en tyrkisk reform-dagsorden. Der er ingen tvivl om, at præsident Gül har spillet en meget vigtig rolle i den forbindelse”

Den tyrkiske præsident sagde forud for sit besøg i Danmark at han ønskede dansk støtte til Tyrkiets optagelse i EU, han udtalte:
“For at sige det ligeud beder jeg under dette besøg i Danmark om klar støtte til en succesrig gennemførelse af optagelsesforhandlingerne til EU for Tyrkiet”

Indenfor EU er der såkaldt “fri bevægelighed” for varer og mennesker, hvilket i praksis betyder at borgere i de forskellige medlemsstater, kan rejse rundt som de vil imellem medlemslandene. Der bor i øjeblikket cirka 71 millioner mennesker i Tyrkiet. Desuden støtter de noget rigere lande i EU, som typisk ligger i Nordeuropa, gennem mange forskellige støtteordninger de mindre velstående lande. Hvis Tyrkiet bliver medlem ville de uden tvivl blive modtagere af utallige ydelser fra EU.

Hvorfor statsministeren mener, at det skulle være i Danmarks interesse at Tyrkiet kommer ind i EU er uklart.

Kilde: Berlingske